Ork fotografie | Sneeuw per telefoon!

Sneeuw per telefoon!

January 16, 2013  •  Leave a Comment

Voor diegenen die sneeuw mooi vinden, zich afvragen waarom een fototoestel er toch altijd zo'n grauw saai plaatje van maakt, en willen weten hoe dat beter kan!

Je kent ze vast wel: van die saaie grijze foto's van wat in je eigen hoofd een prachtig sneeuwlandschap was. Waarom doet een camera dat? Antwoord: dat kan ie niet helpen! Even een korte uitleg: wij mensen kijken niet eerlijk. Een menselijk oog ziet alles met een filter: je eigen hersenen. Deze verwerken wat je ziet met hoe jij vind dat jij het zou moeten zien, en wij filteren daardoor vanalles weg ook al is het er wel. Een concreet voorbeeld: wij mensen hebben het idee dat alle kamers witte verlichting hebben.. maar kijk er nu eens echt naar: veel (vooral oude) TL balken geven vies groen licht, lamplicht is toch echt meer een soort beige-geel, en buiten is het vaak genoeg gewoon blauw. Een ingebouwde "witbalans correctie" als het ware.

Een camera poogt dit ten dele ook voor je te doen met de automatische witbalans, maar dit gaat slechts ten dele goed. De automatiek van je camera of telefoon poogt te begrijpen wat ie ziet, en gaat er vanuit dat je foto gemiddeld gesproken iets wits in beeld zou moeten hebben, en corrigeert de kleuren tot dat klopt. Wij zien alleen het eindresultaat op het schermpje.

Ik dwaal af. Sneeuw is eigenlijk een net ander verhaal. Of toch niet? Ook dit heeft te maken met de automatiek van je camera en hoe deze 't soms gewoon mis heeft. Een normale foto -- denk leuk landschapje met paar bomen, windmolentje, beetje lucht, wat gras, een koe -- bevat over het algemeen maar weinig wit. In dit geval: alleen de koe. Een camera houdt hier met zijn lichtmeter rekening mee. "Een normale foto hoort niet te wit te zijn." en corrigeert daarom automatisch de sluitertijd, diafragma en ISO instelling dusdanig dat de foto niet te wit wordt. Resultaat: een mooie foto!

Nu sneeuw. Onze hersenen weten dat sneeuw wit is, dus die corrigeren vrolijk alles naar puur wit in ons hoofd. Je camera? Die vertikt dat! Een foto heeft immers maar een beetje wit, zo hoort dat. Resultaat: de foto hier linksonder. Een grote grijsgrauwe droevige bedoeling...

De oplossing? Handmatig vertellen dat 't anders moet! Hoe dan? Middels "belichtingscorrectie", of "Exposure compensation" in het Engels.

Dit is een getal dat je bij veel camera's kan instellen waarmee je aangeeft hoeveel lichter of donkerder de volgende fotos moeten worden genomen. Precies wat we zoeken, want we willen dat de foto's van sneeuw graag "witter" worden genomen. Lees hier meer over hoe je dit kan instellen in je Android telefoon. Voor een Iphone kan dit ook maar daar heb je geloof ik een extra app voor nodig. Iemand een goede app of tip?

Links: automatische instellingenSneeuw per telefoon! Rechts: +2 EV en daglicht witbalansSneeuw per telefoon!

 

Het meest saaie landschap ooit, puur ter demonstratie. Links: de telefoon (een Samsung Galaxy S2) op volautomaat, 's ochtends om half 9. Voelt beetje blauwig en te donker. Rechts: vlak daarna genomen met handmatig de "belichtingswaarde" op +2 gezet (verder kon ie niet). En ook nog even de witbalans op "daglicht" . Dit voelt al een stuk echter!

Vanmiddag duik ik in de pauze nog even naar buiten om wat smaakvollere niet-ochtend kiekjes te maken met een telefoon, kijken wat er kan! Ik nodig iedereen die dit leest uit om gewoon eens hetzelfde te gaan doen!

 

 


Comments

No comments posted.
Loading...
Over Ork

Ork de RooijOrk de Rooij

Ork is een fotograaf uit Utrecht. Hij vond zijn passie in fotografie van mensen, zowel tijdens evenementen of juist in de studio. Ork staat bekend om zijn gedreven aanpak, waarbij hij open staat voor innovatieve ideeën die zowel het model als de fotograaf verder brengen in het maken van de perfecte foto.

Archive
January February March April May June July August September (1) October November December
January February March April (2) May June July August September October November (1) December (1)
January February March (1) April (1) May June (1) July August September October November December (1)
January February (1) March (1) April May June July August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February (1) March (1) April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
Subscribe
RSS