Ork fotografie | De Ardennen, per telefoon!

De Ardennen, per telefoon!

October 29, 2012  •  1 Comment

Dag 1: De Ardennen, per telefoon Ik ben geen natuurfotograaf.

Dat wil niet zeggen dat ik niet van de natuur kan genieten. Integendeel zelfs! Ik kan alleen niet kiezen. Elke keer als ik een landschap zie, of een mooi freubeltje, of een prachtig stukje mos, dan wil ik vastleggen wat ik zie. Ik kan het alleen niet. Ik wordt dan overvallen door keuzes...

F/2.8 of toch F/8? Of iets er tussen in? Zal ik een smalle field of view nemen? Ietsjepietsjes meer zoomen? Mischien toch de groothoek uit te tas pakken? Of wellicht een paar flitsertjes er op? Andere hoek? Hmm, toch een kleurfilter er bij? ND-grad? Keuzes! Om maar niet te spreken van de RAW-JPG conversiestap met nog meer keuzeopties...

Fotograferen doe ik vooral op gevoel. Een gevoel voor kleur/compositie/sfeer en vooral emotie die ik wil vangen in een plaatje. Met modelfotografie gaat dit vanzelf. Dan draaien m'n vingers de knopjes automatisch op gevoel. Ik denk er niet bij na.. en voordat ik het weet heb ik de foto die ik zocht. Met natuurfotografie.. not so much. De gevoelsmatige drijfveer die ik met mensen wel heb mis ik nog bij de natuur. Ik zou niet weten waar te beginnen.

Back to basics! Compositie! Afgelopen weekend afgereisd naar de Ardennen om samen met Mirjam de herfst eens van dichtbij te ontdekken! En om eens over mijn keuze-angst te komen heb ik mezelf opgelegd om dit weekend 't iets anders te doen:

Maak foto's met je telefoon!

Lekker simpel. Grote meuk thuislaten. Samsung Galaxy S2 pakken. 8 megapixel, direct JPG. Geen keuze opties om over naar huis te schrijven. Geen zoom die je wilt gebruiken. Witbalans ingesteld op daglicht. Degrees of freedom beperkt tot compositie, compositie, compositie... en die limitering werkt verassend goed!

 

Herfst, per telefoonDag 2: De Ardennen, per telefoon Oef! Overbelicht.. lensflare.. geen detail in de lucht.. maar wel een leuk schaduwspel en mooie kleuren!

Bekijk hier m'n verdere oefeningen en resultaten daarvan!

De eerste dag was nog niet echt veel soeps. Op dag 2 -- tijdens een leuke wandeling met fatsoenlijk veel stijgen en dalen, m'n GPS logger mompelde iets over 13km waarvan 500m verticaal -- werd ik echter zowaar blij van de foto's die ik schoot met m'n telefoon. Tijd voor een nieuwe oefening: immiteren! Eens kijken of ik de composities die ik koos per telefoon kon gebruiken om foto's met m'n D700 te schieten.

Een klassiek herfstplaatje, per telefoon!Dag 2: De Ardennen, per telefoon
Een klassiek herfstplaatje, per telefoon

 

Hetzelfde herfstplaatje, met de D700Dag 2: De Ardennen, geïmiteerd met een D700
Hetzelfde plaatje, maar dan met de D700.

 

 

Ook dat lukt best wel! Ik kies in de nabewerking kennelijk wel voor andere kleuren, en een net ander sfeertje, maar het gevoel van onmacht is een stuk minder geworden. Leuk!

Dag 3: De Ardennen, met een D700 Ongeacht wat ik fotografeer, ik ben en blijf toch wel fan van schaduwspel. Grootse horizonlandschappen blijven niet aan mij besteed, maar symmetrische slierten licht door een mossig miniatuurlandschap vind ik prachtig! Kleine dingen op de grond groot maken. Misschien word ik nog wel eens een beetje een natuurkiekjesfotograaf.. misschien. ;) In de tussentijd ben ik in ieder geval een stuk tevredener over wat ik er mee doe, en daar gaat het om!

Moraal van de dag: keuzevrijheid kan je beperken! Ook een tak van de fotografiesport waar je niet zou weten hoe te beginnen? Pak je telefoon er eens bij, en schiet! :)


Comments

Sander(non-registered)
Mooie foto's weer Ork! Echt super! Alles goed met je verder?
No comments posted.
Loading...
Over Ork

Ork de RooijOrk de Rooij

Ork is een fotograaf uit Utrecht. Hij vond zijn passie in fotografie van mensen, zowel tijdens evenementen of juist in de studio. Ork staat bekend om zijn gedreven aanpak, waarbij hij open staat voor innovatieve ideeën die zowel het model als de fotograaf verder brengen in het maken van de perfecte foto.

Archive
January February March April May June July August September (1) October November December
January February March April (2) May June July August September October November (1) December (1)
January February March (1) April (1) May June (1) July August September October November December (1)
January February (1) March (1) April May June July August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February (1) March (1) April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
Subscribe
RSS