Pin-up!

May 17, 2013  •  1 Comment

Pin-up*!

* Althans, mijn definitie daarvan dan! Volgens Wikipedia komt de term "pin-up" voor het eerst voor in de jaren '40 en de term is sindsdien eigenlijk nooit meer weggebannen uit onze cultuur. Dat is prima, want ik vind het 1 van de leukere stijlen om foto's van te maken! Er prijken dan ook niet voor niets 2 dikke boeken in de kast vol met voorbeelden voor shoots.

De kern van pin-up fotografie is toch wel vaak een vrouw (alhoewel de poses ook prima met mannen kunnen hoor!) in tactisch minder verhullende en/of sexy kleding (al dan niet uit de jaren '50) die vervolgens quasi-onschuldige of toch eigenlijk meer ondeugende poses aanneemt. Ohja, en er was iets met dat je de plaatjes vervolgens aan je muur kon plakken!

Voor mijn gevoel kan je alles pin-up heet - of dit nu tekeningen, schilderijen of foto's zijn - grofweg opdelen in 2 categorieen:

  1. "Oepsie, ach gut nu was ik de was aan het doen maar nu gaat zomaar ineens mijn rokje omhoog!"
  2. "Ik weet wel dat je naar me kijkt, en ik weet dat ik met je speel, maar meer dan dit ga jij niet te zien krijgen mannetje"

Of, om het in plaatjes te zetten:

"Fresh Lobster" door Gil Elvgren "Fresh Lobster" door Gil Elvgren.
Bron: Wikipedia
vs
Betty Grable Betty Grable.
Bron: Wikipedia
 

Ik ben zelf meer voorstander ben van categorie nummer 2. Het is net iets stoerder. Sterker nog.. *zoekt* nee volgens mij heb ik niet eens iets wat echt onder die stricte definitie valt gemaakt uit de eerste categorie! Toch maar eens eens een notitie van maken! Iemand interesse? ;)

 

Een stukje historie

Pin-up met Coba Mijn aller eerste pin-up shoot was met Coba, in 2010. Ik vond het toen stiekem best wel een beetje spannend. Eng zelfs! Als fotograaf wordt immers wel van je verwacht dat je weet wat je doet! Dus ken de poses maar uit je hoofd, weet maar wat het goede pin-up licht is, en ontdek maar wat fijne methoden zijn voor bewerking om de stijl tot z'n recht te laten komen! En ook al wisten we beiden dat we dit nog niet eerder hadden gedaan -- ik verwacht gewoon veel van mezelf. En een fotoshoot is het leukste als het voor mij ook echt een uitdaging is!

Tegelijkertijd kwam de angst ergens anders vandaan: er poseert ineens een heel mooi meisje in best wel uitdagende kleding. Dat "mag" toch eigenlijk helemaal niet? Vooral in Nederland waar we een prachtige hoort-niet, kan-niet, mag-niet, zal-niet cultuur hebben met een vrolijk laagje "Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg" is dat soms even slikken.

Dat heeft ons toen natuurlijk niet tegengehouden, en er is een hele mooie serie uit voort gekomen! Zou ik 't nu anders doen? Ooh zeker wel! Maar de sfeer die die shoot uitademt blijf ik prachtig vinden!

Pin-up met Anne In latere jaren is die 'angst' van dat-fotograferen-wat-niet-mag er helaas een beetje vanaf gegaan, maar ik heb dat gevoel altijd proberen vast te houden voor pin-up.

Waarom?

Omdat het gevoel van "stiekem" helpt. Gevoelsmatig: als ik het idee heb dat een foto "stiekem" zou zijn, dan spiegelt zich dat dan ook af naar hoe de foto voor kijkers later wordt ervaren. Minime kleine wijzigingen in de compositie. Net even iets sterkere poses en emoties. Welke frames je afdrukt... alles wordt net allemaal iets meer pin-up. Net iets spannender, alsof je mag meekijken in iets "stiekems". En dat is voor mij net dat vleugje extra wat een pin-up fotoshoot een pin-up laat zijn!

 

 

Pin-up met Melanie

Ohja, er was reden waarom ik aan deze post begon!

Afgelopen januari heb ik samen met Melanie weer een hele mooie pin-up serie mogen maken! Thema: pin-up, obviously! Met een vleugje kokkerellen. En met grote dank aan Marijke voor alle visagie en assistentie! Bij deze de primeur :)

Welke poses zullen het eens worden? Let

Welke poses zullen het eens worden? Let's see!

Kokkerellen, pin-up style! Kokkerellen, pin-up style!

 

 

Bedankt Marijke en Melanie voor weer een erg leuke shoot!


Comments

Maaike(non-registered)
Als je nog eens een model zoekt, lijkt het me heel leuk! Je kunt mij op instagram vinden maaike_blue
No comments posted.
Loading...
Over Ork

Ork de RooijOrk de Rooij

Ork is een fotograaf uit Utrecht. Hij vond zijn passie in fotografie van mensen, zowel tijdens evenementen of juist in de studio. Ork staat bekend om zijn gedreven aanpak, waarbij hij open staat voor innovatieve ideeën die zowel het model als de fotograaf verder brengen in het maken van de perfecte foto.

Archive
January February March April May June July August September (1) October November December
January February March April (2) May June July August September October November (1) December (1)
January February March (1) April (1) May June (1) July August September October November December (1)
January February (1) March (1) April May June July August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February (1) March (1) April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
Subscribe
RSS